- Госпожо Стойчева, колко мениджъри за един ден очаквате в

...
 - Госпожо Стойчева, колко мениджъри за един ден очаквате в
Коментари Харесай

1100 младежи от поколението Z стават мениджъри за един ден на 7 ноември

 

- Госпожо Стойчева, какъв брой мениджъри за един ден очаквате в самодейността на JA Bulgaria тази година?

- Всяка година за самодейността аплайват над 2500 младежи от цяла България, а в последните години, даже близо 3000 претенденти декларират своето предпочитание да бъдат мениджъри за един ден в огромна компания или пък в институция, министерство, а също и като кмет на община. През 2019 наклонността се резервира, само че и разкритите стажантски позиции от компании и организации са към 1100, което значи, че толкоз младежи ще могат да бъдат мениджъри за един ден на 7 ноември 2019. Възможност за тях и за всички останали, която JA дава към този момент за пета поредна година, е присъединяване в Младежкия кариерен конгрес „ Професиите на бъдещето “, който се организира като част от „ Мениджър за един ден “ – на 6 ноември. От характерни тематики на работата и бизнес процеси в предходните години, през т.г. насочваме тематиката на форума към специалността като част от метода ни на живот и полезностите, които изповядваме. В първите години форумът беше фокусиран към съответни специалности от разнообразни браншове, до момента в който през 2019 „ слагаме на масата “ това, което е значимо и за поколението Z и за работодателите. Работа с мисъл и със смисъл e водещата тема; или по какъв начин поколението Z и работодателите оформят специалностите на бъдещето. В рамките на форума ще представим и резултати от изследване, което JA провежда след „ Мениджър за един ден “ 2018 – за това, какви са настройките и упованията на младежите у нас към техните бъдещи работодатели. Цялото събитие ще бъде доста забавно и стойностно за младежите, редица вдъхновяващи лектори ще излязат на сцената и ще се веселя повече младежи да са с нас на 6 ноември. Благодарение на нашите сътрудници входът е свободен, само че е нужна предварителна регистрация.

- Момичетата или момчетата у нас демонстрират по-голям интерес към специалността на управител?

- Интерес към специалността демонстрират всички, за които е любопитно не просто какво крие бъдещето, а какво те самите могат да осъществят за себе си и да се изградят като експерти. Проектният принцип на работа ще се усилва като наклонност в идващите години и всеки, който има умения за повече от едно, две професионални поприща, ще усеща лекост и наслада от изобретателния развой на промяна. В годините е имало и повече претенденти девойки, и издания, в които повече момчета са кандидатствали за позициите. През 2019 са почти идентичен брой и е прелестно да забележим, че се ускорява ползата към разнообразни експертни позиции, оповестени на платформата, а освен към тези с явен мениджърски профил. Идеята и идеята, която стои зад една от най-утвърдените стратегии на JA България към този момент 18 години, е да среща младежите с кариерните благоприятни условия пред тях и да им оказва помощ да вършат осведомен, само че и въодушевен избор за себе си и за професионалния път, който избират. Техни ментори в това начинание са всички „ титуляри “, които отстъпват своето място в деня на самодейността на младеж и споделят с него плюсовете и провокациите на една специалност. Благодаря на всички 1105 ментори, които след броени дни, на 7 ноември, ще споделят своя работен ден с младеж в границите на „ Мениджър за един ден “ 2019, а на вас, Мениджър Нюз и сп. „ Мениджър ” -  за партньорството в годините.

- Какъв съвет най-често давате на младежите, които ще прекарат първия си работен ден като водачи?

- На първо място да бъдат същински любопитни и отворени към новите благоприятни условия. Да не се тормозят да попитат, както и да изкажат мнение за един или различен работен развой да вземем за пример. Да участват и да бъдат себе си – с любознание, почитание и неприкритост. Бих окуражила участниците в „ Мениджър за един ден “ да ревизират за себе си това ли е, което желаят и те да работят след няколко години, само че като не не помнят, че съответната специалност, колкото и да е на гребена на трендовете сега, ще претърпи смяна до момента в който те навлязат на пазара на труда, изключително в случай че са още възпитаници. Затова, дано да не стопират да учат, тъй като без да учат, без да се развиват, няма да съумеят да изберат подобаваща специалност. А къде, по какъв начин и какво ще учат и по-късно ще работят – би трябвало да употребяват ненапълно и интуицията си, това, да могат да взимат виновни решения и в последна сметка да пробват, да пробват – това също е част от развиването и от култивирането на водачество.

- Какво работодателите би трябвало да знаят за поколението, родено след 2000-та година у нас?

- Тези младежи са разнообразни, както всяко ново потомство се отличава от предходните. От опита на JA България, както и от извършеното от нас проучване на настройките на младежите към бъдещите им работодатели, се постанова изводът, че поколението Z е потомство на практични мечтатели. За тях идеята и смисълът са значими, а по този начин нар. „ хигиенични “ фактори, които познаваме от икономическата просвета, се възприемат за даденост. За нещо, обезпечено от пакета обществени придобивки, който ще получат, когато станат част от компания или организация. 20-годишните са много по-прагматични от предходното потомство и за тях технологията е в действителност част от всекидневието им – би трябвало да имаме това поради, когато поддържаме връзка с тях. Това потомство е потомство на мощно стимулирани младежи и мотивацията им е в посока да открият опция за личностно развиване, както и за влияние и смяна в средата. За тях не е традиционно да бъдат ръководени. Балансът сред професионален и персонален живот също е нещо, което се откроява при избор на шеф, съгласно нашето изследване. Голяма част от младежите на 18-20 години виждат себе си като бизнесмени. Затова е и основно значимо предприемачеството да участва в образователния развой, изпитание, в което JA влага към този момент 22 години. През 2019 година международната ни организация, JA Worldwide отбелязва 100 години от старта на програмата „ Учебна компания “. В България на годишна база тя участва в близо 150 учебни заведения. Като на практика курс по предприемачество, разполагаем за проучване във всяко учебно заведение, програмата е потвърдила своята систематичност и стойност – като наличие, в което са въвлечени и ментори от бизнеса, по одобрен учебен формат. От няколко години учениците и учебните заведения, които я вкарват като част от наложителната или избираемата подготовка на учениците разкриват и още една опция пред тях – да се включат в пре-акселетаора на Джуниър Ачийвмънт България, програмата Beyond, а най-изявените по-късно и в интернационалната пре-акселераторска стратегия на Джуниър Ачийвмънт Свят (JA Worldwide).

- Какво българският бизнес може да направи още през днешния ден, с цел да намалеят младите, които избират кариера зад граница?

- С риск да не прозвуча известно, бих дала отговор, че този избор – за кариера отвън граница не е безусловно в ущърб на българския бизнес или на страната като цяло. Живеем в световна среда и изборът е едно от нейните преимущества. А изборът да добиеш опит отвън рамките на своята страна е позитивен и за теб, и за страната ти, откакто се върнеш. Тенденцията младежите, отпътували да учат и стартирали кариера на открито да се завръщат, е очевидна и забележима в последните 4-5 години. Но това са младежи с обучение и визия. Те са смели и предприемчиви и се връщат тук с готовност да повлияят позитивно на средата и доста от тях съумяват да осъществят това. Така че е значимо да върнем диалога към изходната точка на едно тръгване в чужбина – в случай че то е обвързвано с обучение, с придобиване на нови познания и умения, даже и не безусловно в лицей или университет – то е градивно. А връщането е естествена част от пътешествието към себе си, когато средата тук е станала още веднъж вълнуваща и обезпечава развиване. Така че българският бизнес би трябвало да бъде също отворен към измененията, които глобализацията носи и да взема и обезпечава за своите чиновници най-хубавото от тях.

***

„ Мениджър за един ден “ и JA България

Мениджър за един ден ” е една от най-значимите начинания на JA Bulgaria - водеща нестопанска интернационална организация у нас, с одобрена известност в даването на новаторско и съвременно обучение от най-ранна възраст до университета в 3 тематични области: предприемачество, финансова просветеност и умения за работа. Целта на самодейността е да даде начало на кариерната реализация на възпитаници и студенти на възраст сред 16 и 23 години. През 2019 година „ Мениджър за един ден “ се организира за 18 път и още веднъж ще даде опция на участниците да изберат подобаващата за тях специалност и да научат по какъв начин да бъдат сполучливи в кандидатстването за работа. Участието в този формат  развива меките умения на младежите и ускорява тяхната убеденост в личните сили.

Автор: Венцислав Савов
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР